Terveyspalveluiden ja työterveyshuollon saralla kilpailu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Viime aikoina tämä on näkynyt paitsi meillä, myös valtakunnassamme vellovan sote-uudistushankkeen yhteydessä. Markkinointi on aktiivista ja osin aggressiivistakin. Viime aikoina on asiakkaillemme tarjottu vakuutuspohjaista vaihtoehtoa, jossa koko sairaanhoito siirrettäisiin vakuutuksen piiriin ja työterveyshuoltoon jäisi vain ennaltaehkäisy. Markkinointivaltteina esitetään nopeaa hoitoon pääsyä ja kustannussäästöjä. Kestääkö tämä kuitenkaan tarkempaa tarkastelua? Ymmärtääkö myyjä mitä on tarjoamassa ja ymmärtääkö ostaja, mitä ollaan myymässä?

Työterveyshuolto ei voi hoitaa ennaltaehkäisyä vain tapaamalla asiakkaan 3-5 vuoden välein terveystarkastuksissa. Selkeät varhaista puuttumista vaativat asiat nousevat esille nimenomaan sairausvastaanotoilla, jolloin alkaviin vaivoihin tartutaan heti ja ohjataan mahdollisimman nopeasti työfysioterapeutille/työterveyspsykologille sekä järjestetään käynti työpaikalle tai neuvottelu työnantajan kanssa. Lääkärikeskusmaisesti toimivissa yksiköissä työntekijät ohjautuvat yleensä päivystäville yleislääkäreille, jolloin kirjoitetaan sairauslomaa ilman kannanottoa työhön. Sairauslomat pitkittyvät ja kuntoutustoimissa ollaan auttamatta myöhässä siinä vaiheessa, kun työntekijä ohjataan työterveyshuoltoon työkyvyn arvioon. On myös huomattava, että työfysioterapeutin palvelut eivät sisälly vakuutuksiin ennaltaehkäisevänä toimintana.

Vakuutuspohjainen hoitopolku on rakennettu lähinnä leikkauksiin/toimenpiteisiin meneville potilaille, joita työntekijöistä on vain murto-osa. Lääkäriin pääsy tai leikkauksia vaatimattomien sairauksien paraneminen ei nopeudu. Vakuutustoiminta on hyvä lisä työterveyshuollolle erikoislääkäripalveluineen ja leikkauksineen, mutta sairaanhoidon kokonaan siirtäminen vakuutuksen piiriin lisää sairauspoissaoloja ja nostaa kustannuksia siihen liittyen. Ennaltaehkäisy on havainnointia työn lomassa ja se limittyy vahvasti sairaanhoidon sisään eikä sitä voida erottaa erilliseksi toiminnaksi tulosten kärsimättä.

Minna Karpansalo
Toimitusjohtaja
Johtava työterveyslääkäri